ΝΕΑ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα, 15/01/2016 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πύλη Ελευθερίας – FreedomGateGreece» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «IRISES» (International Roma Integration through Stakeholders' Exchange of Successful practices) θα διεξάγει εκδηλώσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού τη περίοδο 19-22 Ιανουαρίου με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των εμπλεκόμενων φορέων επειδή η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας.
Ειδικότερα:
Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου θα  πραγματοποιηθεί εκδήλωση  στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Praxis στην οδό Τριών Ιεραρχών 45 στα Άνω Πετράλωνα.
Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρες 9:00 -17:00 θα υλοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: 
 «Διαβαίνοντας τη Πύλη της χώρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού – Μελίνα Μερκούρη, στη συμβολή των οδών Καρύταινης 4 και Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό. Η Ημερίδα γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Κορυδαλλού.
Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Κορίνθου θα διεξαχθούν δραστηριότητες συμβουλευτικού χαρακτήρα σχετικά με τα δικαιώματα του Παιδιού.
Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, θα λάβουν χώρα, παιχνίδια και  βιωματικά εργαστήρια σε σχέση με τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιού και Οικογένειας στη συμβολή των οδών Αρίστωνος 6-8 & Πιερίας 5, Κολωνός-Μεταξουργείο. 
Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι του φορέα υλοποίησης ( UISP) καθώς και εκπρόσωποι των άλλων ευρωπαϊκών φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η«ΠύληΕλευθερίας» συμμετείχε ως partner σε πρόγραμμα Erasmus + με τίτλο «Alternative measures to prison for young people». Ο φορέας υλοποίησης ήταν η ιταλική οργάνωση «Cooperativa Progetto H» .

 Κύριοι ομιλητές ήταν: 
  •  Ο κ. Μιχάλης Μαυρής, Νομικός -  Δρ Εγκληματολογίας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Πειραιά.
  • Η κ. Μαρία Αναγνωστάκη, Νομικός -  Εγκληματολόγος.
  • Η κ. Έμμυ Φρονίμου, Νομικός -  Εγκληματολόγος,  Ειδική Λειτουργική Επιστήμων Α΄ Βαθμίδας στο Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών.
  •  Η κ. Χρυσούλα Μάντζιου, Νομικός – Εγκληματολόγος. Υπεύθυνη του Νομικού Τμήματος της «Πύλης Ελευθερίας».
  • Ο κ.   Παντελής Κατζόλης, Κοινωνικός λειτουργός,  Επιμελητής Ανηλίκων Αθηνών.
Στην εκπαίδευση συμμετείχε  και η «Επάνοδος»,  Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές που δέχτηκαν την πρόσκληση και μας υποστήριξαν καθώς και την «Επάνοδο»  για τη σημαντική  συμβολή της στην εκπαίδευση.
 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30/05/2015

Ομάδα Συζήτησης Ηθικών Διλημμάτων

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος IRISES (InternationalRomaIntegrationThroughStakeholders’ ExchangeofSuccessfulPractices) υλοποιήθηκε, από επαγγελματίες ψυχολόγους της Μ.Κ.Ο «Πύλη Ελευθερίας – FreedomGateGreece», ο πρώτος κύκλος της ψυχο-εκπαιδευτικής παρέμβασης «Ομάδα Συζήτησης Ηθικών Διλημμάτων» στους νέους κρατούμενους του Ε.Κ.Κ.Ν Αυλώνα.

Η  παρέμβαση ξεκίνησε στις 20/01/2015 και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 13/05/2015 μετά από 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 8 μέλη με στόχο την ανάπτυξη της δεξιότητας λήψης αποφάσεων, των κοινωνικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων, καθώς και την καλλιέργεια ψυχο-συναισθηματικής αυτογνωσίας. Στο κλείσιμο δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στα μέλη της ομάδας.

Ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων στη Κόρινθο.

 

Η Πύλη Ελευθερίας συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «IRISES» (International Roma Integration through Stakeholders Exchange of Successful practices). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 φορείς από ευρωπαϊκες χώρες με μεγάλη εμπειρία και ο φορέας υλοποίησης είναι η ιταλική οργάνωση «UISP» (Sport per Tutti Comitato Territoriale Ciriè Settimo Chivasso). Η δικιά μας συμμετοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και  διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες καθώς είναι η μοναδική οργάνωση που θα υλοποιήσει παρέμβαση ψυχολογικής υποστήριξης σε ανήλικους και νέους παραβάτες εντός των χώρων κράτησης. Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2015 και θα διαρκέσει 2 χρόνια (Δεκέμβριος 2016).

Η πρώτη παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Η συγκεκριμένη παρέμβαση βασίζεται στο μοντέλο Reasoning and Rehabilitation Program (R & R) (Ross, Fabiano & Ross, 1986), μία γνωστική-συμπεριφορική παρέμβαση σε ομάδες στόχου ανήλικους και ενήλικους παραβάτες, χρήστες ουσιών και άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά. Τα στοιχεία που το αποτελούν είναι η επίλυση προβλημάτων, κοινωνικές δεξιότητες, διαπραγματευτικές δεξιότητες, διαχείριση συναισθημάτων, δημιουργική σκέψη, ενίσχυση αξιών, κριτική σκέψη, αναθεώρηση στάσεων και ενσυναίσθηση (victim empathy).